De voorstelling / achtergrond

Muziektheater Meisje van de linnenkamer brengt ons terug naar de linnenkamer van het Familiehotel Paterswolde. We bevinden ons in de achterste eetzaal, de plek waar in de Tweede Wereldoorlog een kinderzieken- huis was ondergebracht. Hoteleigenaar Heikens en zijn dochters ontvingen dokter Warns en zijn tbc patiëntjes, geëvacueerd uit het Zeehospitium Katwijk. Onder hen bevond zich Joukje, het meisje van de linnenkamer. Verzetsstrijders en onderduikers kregen onderdak in het hotel, terwijl dorpsveldwachter Stoffer Holtjer een kat- en muisspel speelde met de bezetter.

Eén van de verpleegsters is Joods, wat de dreiging van de Duitsers nog groter maakt. In al die hectiek wordt Joukje verliefd op Jacob, een dromerige Drentse dorpsjongen. Een prille liefde ontstaat, die uiteindelijk levenslang zal duren.

De voorstelling daagt jong en oud uit na te denken over thema’s als bezetting, (on)vrijheid, rechtstaat en rechteloosheid, over keuzes die mensen maken. Thema’s die in de wereldoorlog relevant waren en in de huidige tijd nog altijd zijn.

Meisje van de linnenkamer vertelt het verhaal van vele personages die daadwerkelijk hier in Eelde-Paterswolde geleefd hebben en van betekenis waren. Gebaseerd op waargebeurde verhalen, samengebracht op de authentieke locatie: het Familiehotel.